Нека играат децата

Нека играат децата

Author: Денис Бојаров

Format: Paperback

Pages: 160

Language: Macedonian

Publisher: Aнтолог

Release Date: January 17, 2021

Description du Livre

„Нека играат децата“ е прва објавена книга на Денис Бојаров и претставува збирка раскази наменета за различни возрасни категории, која обработува социолошки, психолошки и филозофски теми поврзани со децата, со семејството, но и со човекот, воопшто.

Во голема мера книгата изобилува со автобиографски приказни, збогатени со имагинативната нарација, преку кои авторот воспоставува комуникација и блискост со читателот и му испраќа емотивни и моќни пораки.

Нараторот преку гласот на децата, преку родителите, животните и растенијата комуницира со читателот и му дава еден готов производ од ликови и настани од нашето поднебје, со кои сите ние се идентификуваме. Педесет и еден расказ на број, тематски слични, сепак со поинакво сиже и поуки. Ова се раскази што ќе ја поттикнат емпатијата во вас.

„Она што е особено впечатливо за расказите на Бојаров е умешноста за обраќање директно кон емоцијата на читателот, кој ги препознава ликовите од нашето поднебје, настаните што може да бидат и туѓи и на нашите блиски, и лично наши и на авторот и на раскажувачот, и токму ваквата идентификација не само што не нѐ остава рамнодушни туку и создава силна врска меѓу нас. Пораката на секој од овие раскази е, можеби, најсилната нивна алатка. Праќањето порака преку зборовите, комуницирањето на авторот со читателот во и преку текстот, секако, на еден начин кој е суптилен, скриен и деликатен, е одлика на веќе изградените писатели.“
Фросина Пармаковска

„Денис Бојаров несомнено ги освојува симпатиите на родителите и децата, но и воопшто на семејствата и на човекот како зрело и разумно создание. Тој многу вешто, мајсторски и со префинет стил пишува за потесното и поширокото семејство на начин што никој не пишувал долго време. Неоспорно е дека овие раскази со секавична кондиција ќе ги освојат симпатиите на читателската публика. Се работи за поучни раскази што носат многу силна порака и што ќе ви послужат да ги стоплите односите во семејството, ќе ја разбудат емпатијата во вас, ќе ве потсетат, научат и освестат за вашиот однос и внимание кон децата, животните и природата, ќе ви овозможат да доживеете душевен ораториум. Книга која дефинитивно ќе сакате да ја препрочитате одвреме-навреме за да се потсетите на смислата и на убавата страна на животот.“
Венко Андоновски

„Нека играат децата“ ја доби наградата „Книга на годината“ на меѓународната литературна манифестација „Литератопија“ 2020.

Commentaires
Andrée Bédard
Je vous recommanderai à mes collègues. Leur miracle de Noël est les livres les plus précieux que nous ayons jamais achetés. Je serais perdu sans ça. Je suis complète ment époustouflé.
Blanchefle Morneau
Enfin, je reçois cet ebook, merci pour tous ces miracles de Noël que je peux obtenir maintenant!
Émilie Aucoin
Mes amis sont tellement fous qu’ils ne savent pas comment j’ai tous les ebook de haute qualité qu’ils n’ont pas!
Alphonse Ratté
Je tiens à vous remercier personnellement pour vos livres exceptionnels. C’est vraiment merveilleux.
Gradasso Martel
Leur Miracle de Noel était le meilleur livre que j’ai jamais acheter. Leur Miracle de Noel a fait exactement ce que tu as dit qu’il faisait.
Livres Similaires
Тајната на Алексови

Тајната на Алексови

By Наде Стојилковиќ
Сопругата на детективот

Сопругата на детективот

By Мирјана Проданова
Cárdeno adorno

Cárdeno adorno

By Katharina Winkler
Сфинга на гневот

Сфинга на гневот

By Жарко Кујунџиски